Проверка на пожарогасител и техническо обслужване

by / четвъртък, 19 февруари 2015 / Published in Пожарна безопасност, Публикации
Проверка на пожарогасител

Нужно ли е да извършваме проверка на пожарогасител и техническо обслужване?

Има две основни причини, поради които бихме извършили проверка на пожарогасител и техническо обслужване :

  1. Когато контролните органи го изискат от нас.
  2. Когато го правим заради грижата за собствената ни пожарна безопасност и безопасността на имуществото ни.

В повечето случаи, когато не се е случила т.1 и ние сме подценили или просто забравили за т.2, се компрометира нашата пожарна безопасност. Пожарогасителят, на който разчитаме и наличността на който, внася спокойствие у нас, може да ни подведе. По каква причина може да се случи това? Причините могат да бъдат следните, и могат да бъдат отстранени след извършване на ремонт на пожарогасител:

  1. Отсъства работно налягане на изтласкващия газ и поради неизправен манометър, пожарогасителят оставя впечатление за напълно изправен на външен вид. При сработването му обаче, гасителният агент не може да излезе. Проблемът може да се установи единствено чрез отстраняване на манометъра и тестването му на установка за калибриране.
  2. Негодност на гасителния агент – може да бъде сбиване и слягане на прахта в бучки, за прахов пожарогасител, или пресичане на разтвора на ПАВ за водопенен пожарогасител или за такъв на водна основа – с мокрител. В първия случай ще бъде затруднено транспортирането на гасителния агент поради частично или пълно запушване на сифонната тръба или механизма на вентила. Във втория случай няма да има гасителна ефективност и гасителен ефект от агента. Превенция е подмяната му – презареждане на пожарогасител, съгласно изискванията на  ISO 11602-2.
  3. Неизправност в механизмите. Неизправността може да бъде в блокирала игличка, която при натискане не отваря. Друг често срещан проблем е прекалено дълга или прекалено къса сифонна тръба. Прекалено дългата такава, обикновено се огъва леко (тъй като е срязана под ъгъл) и опира в дъното, като ефектът е като от запушване. Когато тръбата пък е по-къса от стандартното, няма да бъде изведено цялото количество на гасителния агент при гасене. Тези проблеми, могат да бъдат установени само при обстойна проверка на пожарогасител.

При пожарогасители с вътрешни патрони с изтласкващ газ, при които е необходимо перфорирането му за да бъде задействан същият, работоспособността остава загадка до отварянето му.

Всеки признак на корозия трябва да ни даде знак за опасност за съхранение и експлоатация на пожарогасителите, като това важи особено за пожарогасител с въглероден диоксид, цилиндърът на който е съд с повишено налягане (близо 10 пъти по-голямо от това на останалите пожарогасители).

Очаквайте продължение…

Проверка на пожарогасител и техническо обслужване

Вашият коментар

TOP

newspaper templates - theme rewards

Web Analytics